Indledning om lyskasterstillinger

Lyskasterstillingerne var en del af en kæde af stillinger omkring Flensborg. Der skulle efter sigende have været 36 lyskasterstillinger i alt (2), hvoraf ca. 15 lå i Danmark. De samarbejdede med 3 store kanonstillinger der skulle beskytte byen. Et af kanonbatterierne lå på den danske side af grænsen. Det var batteriet Kollund Flak lige vest for Kollund.
Der var god grund til at have et effektivt forsvar af Flensborg. I krigen blev byen udsat for 38 større bombardementer fra luften. Der blev kastet mere end 15.000 bomber over byen – primært brandbomber. 117 allierede flyvere blev begravet i Flensborg. De fleste blev skudt ned af antiluftskyts ved overflyvninger (1).

Rækken af lyskasterstillinger på den danske side af grænsen strakte sig fra Pluskær vest for Frøslev Plantage til Tørsbøl øst for Gråsten. Måske var der lyskasterstillinger længere vest på, men dem er der ikke styr på endnu.
Lyskasterne blev flittigt benyttet under krigen. For flere af dem lykkedes det at fange fjendtlige fly i lyskeglerne så man kunne skyde efter dem fra det store kanonbatteri i Kollund eller fra tyske natjagere.


1,5 m lyskaster på Rømø 1945. Den stod på taget af lyskasterbunkeren Bunker Heidemarie
(L 411 A) i Robbe Nord-stillingen .



Kilder
1.
Dieter Pust (1995): Flensburg am Kriegsende 1945 - Oplysninger fra Stadtarchiv Flensburg
2. Elisabeth Hansen, født Thullesen, Holbøl (2006): Mundtlige oplysninger

 

Forside

Martin Reimers ©2023                                 Tlf.: 53 80 19 58                       E-mail: reimers(snabel-a)siticum.dk