Antiluftskytsstilling ved Rørkær


Medlemmer af Folkestormen startede omkring nytår 1944/1945 med at udgrave en større antiluftskytsstilling ved Rørkær øst for Tønder. Det var organisation TODT som stod for arbejdet og instruerede. Arbejdet foregik med håndkraft og blev aldrig færdigt. Præcis den 20. april 1945 stoppede byggeriet og arbejderne tog tilbage til Tyskland. Indtil da havde de boet på Rørkær Skole (1).

Rørkær, antiluftskytsstilling, 2. verdenskrig. www.avlg.dk, Martin Reimers
Luftfoto fra sensommeren 1945 med den omtrentlige placering af antiluftskytsstillingen ved Rørkær, der aldrig nåede at komme i brug.
Indeholder data fra Geodatastyrelsen. Luftfoto 1945. Sept. 2013.Folkestormen
Folkestormen (Volkssturm) blev dannet i oktober 1944 på Hitlers ordre som et sidste forsøg på at forsvare Tyskland. Den bestod i høj grad af tyske krigsfanger samt af tyske drenge fra 16-års alderen samt ukampføre og ældre mænd op til 60 år. De havde som regel ikke uniformer men kun et sort armbind med teksten: "Deutscher Volkssturm - Wehrmacht" (2). I det østlige Sønderjylland kaldtes folkestormsmænd for "Schippere".

Organisation TODT
Organisation TODT var en tysk ingeniørenhed som blandt meget andet stod for at bygge de tusinder af betonbunkers på den danske vestkyst der var en del af Atlantvolden (2).

Friservolden
Muligvis var denne antiluftskytsstilling en del af den såkaldte Friservold der for en mindre dels vedkommende forløb langs den dansk-tyske grænse.


Kilder
1. Hans Jakob Hansen, Haderslev (2013): Mundtlige oplysninger
2. www.wikipedia.com

Forside

Martin Reimers ©2023                                 Tlf.: 53 80 19 58                       E-mail: reimers(snabel-a)siticum.dk