Tobrukbunker Tommeltotten ved Kruså

Bunkeren i Kruså ligger ca. 100 meter sydvest for lyskrydset i Kruså overfor Skovglimt nr. 25. Den er støbt i en runddysse fra bondestenalderen med navnet Tommeltotten. Ved støbningen blev runddyssen stort set flyttet og derefter lagt tilbage som camouflage omkring bunkeren. Efter at have stået åben i mange år og været brugt som affaldsplads af de omkringliggende villaer lukkede Bov Kommune bunkeren omkring 1989 med et brønddæksel, 2 fliser og jord (1).

 

Runddyssen Tommeltotten med en skjult Tobrukbunker.
 
For at konstatere bunkerens type og skudretning blev den, efter de nødvendige tilladelser var indhentet, åbnet den 27. april 2004. For at overvåge at alt gik rigtig til, at fortidsmindet ikke led overlast og for at konstatere om der eventuelt dukkede fortidsrester op, var der både repræsentanter til stede for Bov Kommune og Kulturarvsstyrelsen.
Det viste sig efter kort tids gravning at bunkeren som formodet har indgang fra syd og at den stort set er identisk med bunkeren i Bov. Den er næsten fyldt med jord og affald.


Johannes Matthiesen fra Kragelund åbner
bunkeren. 2004.


Indgangsrummet set ud mod døren.
Indgangen til observationsrummet ses til højre.
2004.


Det 8-kantede observationsrum med det
cirkulære mandehul. Dækslet er lagt på
omkring 1989 da bunkeren blev lukket.
2004.


Johannes forlader bunkeren hvorefter den blev
lukket og tildækket med jord. 27.04.2004.


Kilder
1. Hans Haase, Kruså (2003): Mundtlige oplysninger

 

Forside

Martin Reimers ©2023                                 Tlf.: 53 80 19 58                       E-mail: reimers(snabel-a)siticum.dk