Brandplads på kanten af Kiskelund Mose
(Storemose, Elsø Mose)

Der lå en brandplads et godt stykke ude mod øst ad Elsøvej forbi Kiskelundgård og de 2 ensomt beliggende huse i nærheden af skovkanten.
Med betonsten var der lavet attrapper af fly som kunne fyldes med træuld og tjære og brændes af. Træuldsblokkene og tjæren lå under et halvtag på pæle (2). En gang brændte det i mosen. Niels Clausens far Anders Clausen, der boede ved Kollund, fortalte Niels at det var tyskerne der brændte af for at lede de allierede fly på afveje (3).

Peter Hansen der tjente på Mulsmark har fortalt følgende: Han kikkede lige efter krigen på stedet sammen med sin makker der også var karl på gården. De blev enige om at se om træulden og tjæren kunne brænde, og makkeren bankede sin pibe ud. Der gik ild og det flammede op. Med et bræt prøvede de at slukke ilden, men det kunne ikke lade sig gøre. Tyske soldater kom til stede, de stak af, og det brændte i meget lang tid efter! (2).

I området var der også en raketstilling, barak og løbegrave (1). Både raketstilling og brandplads var en del af Flensborgs Forsvar.


Den østlige del af Elsøvej. De 2 huse, barak og raketbatteri ses i venstre
side af billedet.
(Luftfoto: Royal Airforce / Kort- og Matrikelstyrelsen 03.09.1945. Udsnit af E 51 - 100).


Kilder
1.
Christian Jørgensen, Kliplev (2002, 2003): Mundtlige oplysninger og skriftlige oplysninger
2. Jørgen Peter Hansen, Kruså (2003 og 2004): Mundtlige oplysninger
3.
Niels Clausen, Sønderborg (2007): Mundtlige oplysninger

 

Forside

Martin Reimers ©2023                                 Tlf.: 53 80 19 58                       E-mail: reimers(snabel-a)siticum.dk